13
Nov

Szubjektív vélemény a közösségi irodákról

Valószínű, hogy ez a bejegyzésem lesz az egyik legnépszerűtlenebb. A székhelyekről szól. Manapság nagyon nagy divat a co-office, azaz a közösségi iroda. A startup cégek nagyrésze ilyen helyen kezdi az életét.

Összeszedtem azokat a pontokat, amikor ezek a helyek alkalmasak egy cég életének elkezdésére:

  • az alapító tagok valahol máshol dolgoznak főmunkaidőben
  • olyan szolgáltatás kínál vagy fejleszt a cég, ami nem személyesen elérhető és soha nem fognak felhasználóval találkozni itt.
  • olyan ötletet fejlesztenek, aminél nem félnek a konkurenciától, vagy az ötletük ellopásától
  • nem feltétlenül fontos, hogy sokáig bent a telephelyen maradjanak, bár erre is van példa már, ahol kitolják emiatt a nyitva tartást
  • székhelyszolgáltatás miatt szükséges az iroda

Természetesen lehet kampányolni olyan dolgokkal, hogy olcsó a kávé, van szép tárgyaló, komoly irodaházban van a cég, de ez csak cukormáz, porhintés.

Egy olyan cég, ami ügyfelekkel is kapcsolatba kerül és co-officeban képzeli el az életét, szerintem bizalmatlanságot kelt, tipikusan azt a sztereotípiát erősíti, hogy itt csak beszállni és kiszállni akar a játékba valaki. A trükk az egészben az, hogy ugyan ennyi pénzből okosan gazdálkodva ki lehet hozni egy saját irodát, egy jobb helyen.

A trükk az, amit lehet sokan nem fognak elhinni. Oda kell menni az ingatlanos céghez és előadni a storyt. Ha komolyan gondolod, ők is látni fognak fantáziát a dologban. A céged kaphat egy kis irodát valahol, egy komolyabb helyen. Egy olyan helyen, ahol a cégtáblán nem 200, hanem 20 cég neve van. Egy olyan helyen ahol saját irodád van, vagy saját irodátok van.

Nem minden vállalkozás lesz sikeres, sok csődbe megy. Nagyon kevés vállalkozás sikeres, és még kevesebb fog egyáltalán pénzt termelni a következő években. Az indulás viszont nagyon nem mindegy. Fontos, hogy honnan kezdi az ember, és ez sokszor nem pénz kérdése.

Innovatívnak lenni azt jelenti, hogy piacot szerzel magadnak. Piacot szerezni, ha nem új szektort nyitsz, mások kárára lehet egy zsugorodó piacon. Ezt a háborút, viszont nem egy coofficeban kell megvívni.