18
Jan

Startup story – Unikornis

Mikor szeretnél belépni egy piacra, mert a kristálytiszta ötlet, ami ott volt a fejedben a tervezés végső fázisába jutott, sőt jó esetben van egy prototipusod, akkor érhetnek a legnagyobb meglepetések. A sértődés akkor történik, mikor a piac rosszul reagál. Ez az a pillanat, mikor tudnod kell az ötletet eldobni, és egy másikat azonnal prototipizálni, majd menteni a helyzetet. Persze az is lehet, futás lesz a vége.

Legyen az ötlet egy szatyor vagy kordé nevű mobil tárca, és futtassuk a következő szimulációt mikor a demo környezetben csodásan működő megoldás ellenfele a paypal. Most Tony a paypal, nézzük mi történik.

Ha valaki már kidobott egy életképes terméket, akkor nagyon nagyon elkéstél. Még akkor is, ha egyébként ugyan ezt találtad ki és soha nem hallottál a dologról. Így talán már mindenkinek világos, hogy mekkora feladat ebben az üzletben egy unikornis létrehozása, ami talán tényleg létezik.

Az innovációnak több arca van. A jó, mikor piacot szerzel, egy új piacot. A rossz pedig mikor piacot rabolsz, valahonnan elveszel. A csúf pedig az imént látott szituáció. Az egyikre nincs pénzed, a másikat pedig nem szeretnéd átélni. Maradt az unikornis.

Befektetőkre lesz szükséged vagy a félretett pénzed fogod felélni, mert olyan havi költségeid lesznek, amit korábban el sem tudtál képzelni. A kolesz kényelmét elhagyva, a heti 3 otthonról hozott, majd a maradék két napban a tescoból 500-ból kipótolt esetleg néha sörrel megtolt gigaköltségvetésed az ezerszeresére fog nőni. Ha elrontod a lépést, Tony is vidám cimborának fog tűnni a NAVhoz képest. Persze ebben a világban Vida Ildikó nem tolmácsot, hanem minden vagyontárgyad fogja kérni. Ki lesz a befektető? a hátország? Hát egyértelműen nem Soros György vagy a Jeremie alap. Persze van esélyed arra, hogy amatőrként bemész valahova, előadod a standup témád és mindenki szórja rád a pénzt. Valljuk be férfiasan, ezek a dolgok a filmekben léteznek csak.

A Business Angel sem jóindulatú nagypapa, hanem inkább maga az ördög akivel lepaktálva a csillagok szerencsés együttállása esetén el tudsz indítani egy növekedő céget.

Tehát a recept a következő. Ha van saját pénzed akkor készülj fel arra, hogy úgy fogod elkölteni mintha benzint öntenél rá. Ha nincs elég saját pénzed, akkor anyádék, a barátnőd és a haverjaid pénzére nézz úgy, hogy hamarosan égni fog az egész. Iroda vagy egy szék, telefon, villanyszámla, eszközök… de mégis a legnagyobb költség, a Te és a barátaid, az új munkatársaid ideje.

Ma tanultunk egy új fogalmat, felelősségnek hívják. Problémák esetén pedig nyugodtan húzzunk ki egy újabb nyulat a kalapból.