17
Jan

Startup story – sose told fullba a kretént

A legtöbb ember álmodozni szeret a legjobban. Ha magamból indulok ki, akkor mindenképp. Sokat segít, ha ezek az álmok közelíthetők valahogy a realitáshoz.

Mi a realitás? Hát mondjuk az én esetemben közlekedési eszköznek egy Testarossa lenne a legjobb megoldás amit kívánhatok, a legrosszabb pedig a BKV. Persze az első esetben valószínűleg a rózsadombon laknék, és nem a nyóckerben.

A kérdés az , hogy mennyire szeretnénk saját magunkat átverni. Ezeket a szempontokat kell mindenképp mérlegelni, mikor belekezdünk a mókába.

testarossa

Kartondobozos Ferrari helyett járj valami retró verdával. Ajánlat: Mx5. Van benn puncimágnes, lehúzható a tető, megy mint a barom de sosem kretén.

Suzukival ne járj. Sose szabad fullba nyomni a kretént.

Szerintem Te vagy az, aki  nem szeret bankba járni, nem szereted az okmányirodát, utálsz villamoson utazni és jogi szövegeket olvasni.  A könyvelést el sem tudod képzelni micsoda, a raktárkészlet nyilvántartástól pedig égnek áll a hátadon az összes szál szőr.

Te vagy az aki kitalálja a dolgokat, de jó lenne erre egy ember, aki elvégzi helyetted. Most még nem lesz ilyen, és később sem túl valószínű.

Vannak dolgok, amiket az ember nem szívesen lép meg, sőt még csak nem is akar gondolni rá. A bank például olyan, hogy annyi idő lesz amennyi. Nem tudod előre kiszámolni a mammerhadak támadását, akik még nem ismerik az ATM-et. Elárulok egy borzasztó titkot. A legtöbb banknál nincs céges pénztár. Ezért annyi idő lesz, amennyi. Ezért ne kapj feltétlenül agyvérzést.

Tervezni fejben nagyon egyszerű, de ha papírra kell írni vagy online formába menteni, az már egy keményebb szituáció. Az elsőt hívják álmodozásnak, a másodikat pedig tervezésnek. Ha pénzt szeretnél keresni, de legalábbis nem eltűnni fél év alatt a süllyesztőben, akkor a másodikra lesz szükséges. Később az álmodozásra is lesz idő, merni kell nagyot gondolni, de a realitásokat is látni kell.

Ha csak olyan pontossággal tudod megcélozni leendő céged üzleti terveit, tevékenységeit mint ahogy Aigner Szilárd a weather.com oldalról leszedi az aktuális tutit, aztán tolja a tvben, akkor bajban vagy. Szerintem az az egészséges, ha az ötleteid tizede sikerült.

Ha nem működik amit kitaláltál, ne erőltesd. Esetleg fuss vele még egy kört, de aztán mehet a kukába. Nem vagy még Microsoft vagy Google, hogy évekig tolj sikertelen projekteket. Csinálj belőle pénzt, vagy hagyd, és repülj egy másik virágra.

Biztos mindenkitől hallottad már, hogy külföldön kolbászból van a kerítés. Te most mégis itthon vagy, így angolul nem tudó Vida Ildikókkal és varázspálcás Matolcsy tündérekkel kell harcba szállnod. A közhiedelemmel ellentétben céget indítani még nem egy hatalmas történet, max. 3 millióból meg lehet ugrani KFT formában. Üzemeltetni a szívás, és a sok jogszabálynak megfelelni, de ez lesz a legkisebb problémád.

A legnehezebb dolog az lesz, hogy valami olyan ötlettel állj elő, amit még senki nem talált ki, vagy rossz formában találta ki.

Valószínűleg aki először kitalálta az Unikornist mint állatot, előbb elszívta Venezuela teljes fűkészletét, utána pedig sikeresen összerakta az állatot egy ló és egy orrszarvú keresztezéséből. No hát unikornist nem sokat látunk, az orrszarvú kihalás szélén áll, lóból akad bőven, amiről Falus óta tudjuk, hogy egy jámbor ám de buta állat.

Ha még mindig úgy érzed, hogy a Startup cég a Te világod, akkor legközelebb egy unikornison lovagló arany sivatagi sassal lövöldöző Rambo macskával folytatjuk.