29
Jan

Startup – BizSpark Program I.

Szoftver kérdésekben mindig nagy a zavar a fejekben, itt az ideje rendet tenni. Tegyük fel túl vagy a Tech cég megalapításán, ilyenkor merül fel a kérdés. Mi legyen a devtool forrása.

1. Ncore
2. Bitbumen
3. ?

A válasz most kivételesen a 3. opció lesz, mégpedig azok a startup programok amiket a nagy multik nyújtanak kis cégek számára.

Nagyon gyakran találkozom olyan kérdésekkel/kijelentésekkel, mint “igazából… nagy baj nem lenne belőle, ha ezt most csak letölteném meg használnám nem?”

“szerintem nekünk most elég lesz az ingyenes verzió, aztán majd ha lesz sok pénzünk veszünk tényleg.. de komolyan!” Persze sosem lesz nagy pénz és sosem lesz belőle license. Azaz, ha magyarhelyesírásiszótárul akarom írni, akkor licenc. Ugyanis a licenc a hivatalosan elfogadott írásmódja a licencnek.

Több ilyen program is van, elég de rendkívül kedvező feltételekkel. Amit most nagyon röviden bemutatok, az a Microsoft BizSpark programja. Nem titok, nagyon sokan így lettek sikeresek az elmúlt pár évben. Nagyjából fél nap alatt felhúzható egy olyan infrastruktúra, ami a kis céged kiszolgálja az első pár évben. A fejlesztőeszközök miatt sem kell többet aggódnod, ezeket használhatod üzleti célra is, és mindent legálisan feltehetsz a céged gépeire.

Világszerte nagyjából 45,000 startup cég veszi igénybe a BizSpark programot, felsoroln is nehéz lenne azt a széles skálát a startup cégektől az inkubátorokon át a garázs cégekig akik elindulásához ez volt a kezdő lökés.

A program legfontosabb célja persze egy olyan ökoszisztéma létrehozása és életben tartása ami kedvező feltételeket biztosít a fejlődni vágyó kisvállalatok számára. Olyan dolgokat kell ezalatt érteni, mint szoftverlicencek, illetve növekedési lehetőségek számtalan kapcsolódó partneren keresztül valamint hozzásegítik a kis céged, hogy hamarabb találja magadnak partnereket. Személy szerint szerintem a program legerősebb része az, hogy lehetőséget biztosít a felhő használatára azonosítónként 150$ keretig.

Azt, hogy ez a 150$ mire elég, majd később egy másik posztban pontosan ismertetem, de nem titok.. elég sok mindenre.

Természetesen ennek a programnak is vannak feltételei, néhány ezek közül:

– a céged nem lehet több 3 évesnél
– a bevételed nem lehet több 1 millió dollárnál
– szoftverfejlesztés legyen a profilod