A siker titkai II. – Ideje dönteni

Vannak témák, amikhez pofonegyszerű bevezetőt írni. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Annyi barom rohangál a világban, hogy nyugodtan lehet ez a kezdőmondat a sikerhez vezető úton.: Legyen tánc és zárcsökkentés.

 

Gondolom ez a remek darab mindenkinek meg van már. Ha nincs, akkor itt a lehetőség bepótolni.

Dönteni tudni kell. Nem nagy mutatvány, persze nem feltétlenül megy az embernek az élet minden területén. Nem hiszem, hogy létezik olyan ember aki mindig tud dönteni. Ettől függetlenül törekedni kell az optimális megoldásra.

A lényeg, hogy nem kell feltétlenül túltolni a dolgot, csak egy egyszerű döntést kell hozni. A világ úgy is annyi információt zúdít a nyakunkba, hogy mindent mérlegelni-elemezni egyébként is lehetetlen. Ha ezt mégis megpróbálod, hát.. szinte garantálható, hogy elvesztél. Ha lehetséges, el kell kerülni, hogy a hirtelen érkező rengeteg információ megbénítson minket. Ezt el lehet kerülni azzal, ha gondosan mérlegeljük a lehetőséget. Analizálunk analizálunk analizálunk analizálunk… nos, már is túltoltuk az egész dolgot. Nagyon könnyű egy bürokratikus multis világból érkező ember számára minden ilyen módon mérlegelni. Nem kétséges, hogy ki lehet deríteni, hogy mi a legjobb döntés. Persze az esetek nagy részében erre az ég világon semmi szükségünk.

Nem attól leszel vezető, mert tökéletes döntéseket hoztál folyamatosan. Egyszerűen csak döntened kell.

Ma egy jó döntés többet ér, mint két nap múlva egy tökéletes.

Az általános vélekedés az, hogy a döntési lehetőségek segítik az embert. Minél több lehetőség közül választhatunk, annál jobbak a kilátásaink. Ez ebben a formában általában persze nem igaz. Ha rengeteg döntési lehetőségünk van, az megbénít, nem pedig felszabadít.

Mit tehetünk ha gyors döntést kell hoznunk?

Próbáljuk meg kívülállóként szemlélni a problémát, úgy mintha valaki másnak kéne tanácsot adnunk. El kell vonatkoztatni a saját helyzetünktől és az érzelmeinktől. A helyed döntéshez a problémát és magunkat is távolról kell szemlélnünk.

Ábrándozni lehet, és kell is. Viszont nem kell elhinni mindent amit látunk. Nincsenek tökéletes emberek, nincsenek tökéletes vezetők. Viszont borzasztó sok vak rohangál a világban, aki hiú ábrándokat kerget. Dolgozni kell és tanulni a hibáinkból. Ez az út vezet el a sikerhez.