28
Feb

Az ok amiért nem megy az üzleted

Lassan a napi programommá válik, hogy számolom a bezárt üzleteket az Andrássy úton. Mikor letörlöm a port a cégtáblánkról, átfutom az új cégek listáját az irodaházban. Hopp, már a Sáfárik sincs ott. Az, hogy csődbe mentek, vagy csak költöznek..egy jó kérdés. A honlapjukon még a régi elérhetőségek vannak kint, szóval az első opció a valószínűbb. Szemben a Zsidró még működik, de oda meg nem feltétlenül mennék be, mert annyi fura fejű embert látni távozóban.

Jellemző az ilyen eltűnésekre, hogy pénteken még működik egy üzlet, hétfőn pedig már csak az üres helyet takarítja valaki, vagy egyszerűen úgy hagyják. Ilyenkor azért felmerül az emberben a kérdés, hogy ennyien nem alkalmasak arra, hogy saját cégük legyen? Igen sajnos a válasz igen.

Elárulom mi kell egy sikeres céghez. Ötlet ÉS pénz. Külön-külön nem elég egyik sem. Sikerült elérni az elmúlt évek kitartó munkájával a médiának, hogy a Startup lett az új divat. Minden szerencsétlen megpróbál céget alapítani, aztán betörni a piacra. Sajnos elkeserítő híreim vannak. Aki a kádban ülve elhatározta, hogy most 5 forintból céget indít, annak nem lesz nagy sikere.

Igazából a legnagyobb probléma talán nem is a pénz hiánya, vagy a viszonylag kreatív  ötletek hiánya.

A probléma az egysíkú gondolkodás, amit a legtöbben boldogan magukra vesznek életük során. Ha megnézünk egy tetszőleges embert, akkor nagyon nehezen alkalmazkodik bármihez. Nehezen nézi több nézőpontból ugyan azt a dolgot. Nos, abban a pillanatban amikor valaki azt gondolja magáról, hogy ő Steve Jobs reinkarnációja, esetleg ha ezt a komoly tételt ötvözi mondjuk Hitler tévedhetetlenségével, akkor bizony sikerült is megtalálni a bukás megfelelő receptjét.

Egyetlen ötletre céget építeni elég kockázatos dolog. Ilyenkor a tévedés luxusa a cég végét is jelentheti, és jelenti a legtöbb esetben. Általánosságban azért elmondható, hogy az ember ha bármilyen hülyeséget is csinál/talál ki, megfelelő szorgalommal és odafigyeléssel meg lehet oldani, hogy valamiféle pénzt hozzon.

Tipikus hibák:
– szervezetlenség
– tudatlanság
– tőkehiány
– a lelkesedés hiánya

A szervezetlenség azt jelenti, hogy úgy ugranak bele az emberek a cégvezetésbe, hogy nincs ilyen irányú tapasztalatuk. Nem cégvezetői tapasztalat kell, hanem vezetői képesség, vagy megfelelő tanácsadó. Persze ez nincs ingyen, nem szívesen költenek az emberek ilyen úri huncutságokra.

Tudatlanság, ha nem ismeri valaki a piacot. Olyan dolgokat vizionál amik nincsenek ott. Ha elképzeled a vásárlóközönséged, de közben nem is léteznek, az egy tökéletes lehetőség a totális bukásra.

Ha van elég pénzed, akkor elkövethetsz néhány hibát, és tanulhatsz belőle. Biztosan fogsz hibákat elkövetni, még a legnagyobbak is megteszik. A kérdés, hogy a hibák elkövetése után lesz e lehetőséged egy következő ötletet kidolgozni, és piacra dobni.

A tőkehiány problémája is itt kapcsolódik a témába. Nem kell nagy összegre gondolni, szerintem 3-5millió forint már elég. Aki ennyi pénzt nem tud valahogy összerakni, az inkább maradjon a kádban és számolja a lábujjait. Pénz nélkül nincs startup.

A lelkesedés a másik olyan dolog ami nélkül nincs startup. A töretlen hit és a lelkesedés elengedhetetlen. Nem két nap, nem két hét alatt fordul termőre a befektetett energia. Sokszor több mint egy év kell hozzá, hogy már hasznot termeljen vagy legalább nullára hozza magát.

Egy fontos gondolattal még érdemes visszatérni az egysíkú gondolkodáshoz. Ezt nem csupán az ötletelés oldalról érdemes átgondolni, hanem a használt technológiák irányából is. Érdemes kísérletezni és megpróbálni olyan dolgokat amiket korábban még nem próbáltál. Például én éveket töltöttem a Microsoft technológiáinak a megismerésével, illetve dolgoztam is a magyar ms nagyvállalati üzletágnál, mégis az első dolgom az volt mikor otthagytam a multit, hogy elkezdtem ios és android irányba is kacsintgatni.

Nem az a fontos, hogy egy technológiához legyen lojális valaki, hanem az, hogy

– az adott technológia támogatott legyen, és ne valami kivezetésre megjelölt cuccba ugorjunk bele
– megfeleljen a célnak amire használják

… tovább is van mondjam még?